Home » online hypotheek » 5 expert tips om toch een huis te kopen als starter (VIDEO)

De woningmarkt zit op slot’, ‘er zijn te weinig starterswoningen’ en ‘de komende 10 jaar nog krapte op de woningmarkt’. Dit is een greep aan nieuwsberichten over de woningmarkt. Ben jij benieuwd hoe je als starter toch een huis kunt kopen? In het filmpje zie je de 5 tips om als starter toch een huis te kopen. Hieronder gaan we daar nog wat dieper op in.

huis kopen starter tips

Tip 1: Ken je budget!

De verkopende partij vindt het prettig als de potentiële koper weet hoeveel diegene kan lenen. Dit geeft vertrouwen en kan jou de gunfactor geven die je nodig hebt! Dit zorgt er ook voor dat je niet gaat kijken bij woningen die buiten je budget vallen. Dat zorgt voor minder teleurstelling aan jouw kant.

Tip 2: Locatie

De prijs van een woning hangt sterk af van de locatie. Een vergelijkbare woning in de Jordaan is al snel een stuk duurder dan in Den Helder. Maak een prioriteitenlijst waar je woning aan moet voldoen. Misschien kom je er wel achter dat niet perse dat huis in de Jordaan wilt maar vooral op zoek bent naar een levendige buurt. Zo komen er meer huizen op jouw vizier en vergroot je de kansen op de huizenmarkt. Ter vergelijking; er zijn parkeerplekken in Amsterdam te koop die evenveel kosten als een rijtjeshuis in Friesland!

Tip 3: Koop een klushuis!

Huizen waar veel aan moet gebeuren trekken minder kopers aan wat jouw kansen op een succesvol bod verhoogd. Wist je dat je een verbouwing vaak (deels) kan meefinancieren?  Als je een verbouwing uitvoert dan stijgt je woning in waarde.

Deze stijging mag je meefinancieren. In de praktijk komt dit er op neer dat je 60 tot 70% van je
verbouwbudget kan meefinancieren. De overige 30 tot 40% dien je uit eigen middelen te betalen. De bank wil dan ook zien dat je over deze eigen middelen beschikt.

Tip 4: Maak gebruik van een aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar kan een bod voor jou voorbereiden en motiveren. Dat kan net de doorslaggevende factor zijn bij de keuze van de verkopende partij. De aankoopmakelaar kent de markt en spreekt de taal. Daarmee kan de aankoopmakelaar namens jou een veel beter gemotiveerd bod doen dan wanneer je deze zelf zou doen.

huis kopen tips woningwaarde

Tip 5: Ken de waarde van de woning

Veel woningen worden onder hun marktwaarde aangeboden. Door die marktwaarde te kennen kan je bieden naar waarde waarbij je niet kijkt naar de vraagprijs. Onlinehypotheek.nl kan jou helpen met de Hypotheekaanvraag en Ondersteuning bij het bieden.

Gratis Mogelijkheden check

Voordat je op zoek gaat naar je woning is het verstandig om eerst jouw mogelijkheden te onderzoeken. Dan weet je direct voor welk budget je op zoek kunt gaan! Als starter kun je alleen kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Hiernaast hebben wij geweldige online rekentools die je kunt gebruiken om je alvast een indicatie te geven van je mogelijkheden. Wil je het zeker weten? Doe dan onze Hypotheekcheck!

9 + 13 =

Gratis check