
Wil jij aan het eind van de maand meer geld over houden voor de leuke dingen in het leven? Verhoudingsgewijs zie je namelijk dat de Starters op de woningmarkt procentueel meer geld kwijt aan hun vaste lasten zoals hun hypotheek, energierekening en verzekeringen.
In dit artikel verschillende tips om geld te besparen op je vaste lasten maar ook op je andere uitgaven. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om aan het einde van de maand ruim voldoende over te houden om die leuke dingen toch te kunnen ondernemen.
In dit artikel: hoe kan je geld besparen op…..
- Energie
- Abonnementen
- Verzekeringen
- Hypotheek
Geld besparen op energie
Niet het meest sexy onderwerp maar volgens het CPB stijgen de jaarlijkse energiekosten snel. In 2020 was dit gemiddeld 30 euro per maand. Dat is toch weer een ticket voor jouw favoriete festival! Gas is vaak de grootste kostenpost van je energierekening. Dit is gemiddeld per maand 100 euro voor een tussenwoning ten opzichte van 30 euro voor elektriciteit. Het lijkt dan ook het meest logische om daar te beginnen met besparen.
Douchen
Wist je dat je 1 minuut douchen bij 40 graden 10 cent kost? Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten. Dat is dus bijna 1 euro per persoon per douchebeurt. Bedenk dan maar dat als je dat per persoon elke dag doet je al gauw veel geld kwijt aan je dagelijkse wasbeurt! Daarbij kost zo’n douchebeurt 51 liter (drink)water. Je kan hier met name op besparen door korter te douchen. Dit klinkt logisch maar is niet altijd makkelijk. Gebruik bijvoorbeeld een douchetimer om jezelf te triggeren zodra je er bijvoorbeeld 4 minuten onder staat. Je zult zien dat je al snel je doucheritueel gaat aanpassen aan de tijd die je hebt ingesteld.

Verwarmen en elektra
Een groot deel van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je woning, met name in de winter. Je kan hier zonder te verliezen op comfort behoorlijk op besparen. Denk dan aan:
- De thermostaat standaard een graad lager zetten, dit scheelt 6% op je jaarlijkse gasrekening
- De thermostaat programmeren om alleen te verwarmen wanneer je thuis bent
- De woning (extra) isoleren
- Verlichten met LED-lampen, een LED lamp is 85% zuiniger dan een spaarlamp
- Apparaten echt uitzetten, veel apparaten gebruiken alsnog stroom als ze op standby stand zijn
Benieuwd naar nog meer tips voor het besparen op je energierekening? Kijk dan op de website van het nibud voor meer tips.
Geld besparen op abonnementen

Veel diensten zijn tegenwoordig in abonnementsvorm. Heel makkelijk af te sluiten en door de maandelijkse incasso heb je er amper erg in dat je ze nog steeds hebt. Toch ben je maandelijks vaak veel geld kwijt voor al die abonnementen.
Het bespaarpotentieel zit aan twee kanten; is het abonnement nog wel nodig en kan het goedkoper bij dezelfde of een andere aanbieder?
Overzicht
Het belangrijkste is om goed in kaart te brengen waar je allemaal een abonnement van hebt lopen. Dit kan je vaak doen door naar je online bankieren te gaan en te zoeken naar de automatische incasso’s die er elke maand af gaan.
Misschien zitten er al wel zaken bij die je sowieso wilde stopzetten?
Nog wel nodig?
Een grote uitgave elke maand is je TV en internet abonnement. Daar komt bij dat we tegenwoordig ook niet meer zonder Netflix, Amazon Prime en Disney+ kunnen en het liefste ook nog een sport kanaal.
Je kan je natuurlijk afvragen of dat allemaal nog wel nodig is. Een grote besparing kan zijn om alleen nog maar internet af te nemen en geen TV meer. Op bijna al je devices inclusief je (smart) TV kan je tegenwoordig streamen. Hiermee bespaar je al snel 15 tot 20 euro.
Daarbij heb je zelf vast al wel eens gehad dat je gewoon niets kijkwaardig vond op netflix of een andere stream dienst. Je wacht dan weer tot je favoriete serie weer een nieuw seizoen heeft of die ene film online komt. Je kan in dit geval kiezen om de verschillende streaming diensten wisselend aan- en uit te zetten. Op die manier blijft zo een dienst altijd interessant en betaal je niet voor niets.
Daarnaast is het een bekend fenomeen om je netflix of andere dienst te delen met iemand anders. Spreek af met een ander huishouden om elkaars dienst te delen. Op die manier betaal je allebei een deel maar geniet je van beide platformen.
Kan het goedkoper?
Sommige diensten worden door veel partijen aangeboden. Deze concurreren met elkaar om jou als klant te hebben. Maak hier gebruik van! Switch bijvoorbeeld tussen energieleveranciers en internet en tv aanbieder. Vaak zijn er veel ‘nieuwe klanten’ voordelen. Het kost soms wat moeite en je moet je research doen maar je hebt er vaak wel een jaar plezier van. Dit kan al snel honderden euro’s per jaar schelen.
Soms zie je het ook bij minder voor de hand liggende abonnement zoals die van je sportschool of krant. Als je je abonnement opzegt en vervolgens weer aanmeldt krijg je vaak weer ‘nieuwe klant voordelen’ die je als trouwe klant niet zou krijgen! Wederom kost het jou een beetje moeite. Maar je hebt er al snel voordeel van.

Besparen op je verzekeringen
Tja, verzekeringen. We verzekeren zowat alles in Nederland maar echt een enerverend onderwerp is het niet. Toch schuilt hier veel bespaar potentie in. Je hebt al snel 5 verschillende verzekeringen lopen en deze ‘prolongeren’ ook nog is elk jaar en vaak kost het dan net weer iets meer.
Je kan na iedere prolongatie maandelijks je verzekeringen opzeggen of aanpassen. Kijk dan vooral goed naar de prijs en de voorwaarden van je verzekering en check op de bekende vergelijksites of het goedkoper en/of beter kan.
Wat ook kan helpen is om alle verzekeringen onder één dak te brengen. Veel partijen bieden een ‘pakket korting’ aan als je meerdere verzekeringen bij ze hebt. Dit kan oplopen tot 10% korting op alle verzekeringen. Tel uit je winst!
Heb je een risicoverzekering afgesloten bij je hypotheek? Laat hier eens naar kijken door je adviseur. De premies voor risicoverzekeringen zijn nu namelijk een stuk lager dan enkele jaren geleden en je kan hier soms wel 10 tot 50 euro per maand op besparen.
Geld besparen op je hypotheek
Je hypotheek is vaak de grootste uitgave per maand. Vaak ruim één derde van je totale inkomsten. Je kan op twee manieren besparen op je hypotheek; bij het aangaan van je hypotheek en tijdens de looptijd.
Tijdens de looptijd
Er van uitgaande dat je al een hypotheek hebt kan je op meerdere manieren besparen.
Oversluiten: Het kan lonen om over te sluiten naar een aanbieder met een lager rentetarief dan je huidige aanbieder. Je hypotheekadviseur kan dit voor je berekenen.
Rentemiddeling: Is je rentevast periode nog (lang) niet voorbij maar is je huidige rentetarief veel hoger dan het huidige tarief? Dan kan rentemiddeling een optie zijn. Dan breek je de rentevast periode open en zet je het nieuwe rentetarief vast. Voor het openbreken betaal je een boete en deze wordt in het nieuwe tarief verrekend. Je hypotheekadviseur kan berekenen of dit voor jou voordelig is.
Extra aflossen: heb je genoeg spaargeld? Het kan lonen om extra af te lossen. Zeker aan het begin van de looptijd. Zo ben je minder geld kwijt aan rente. Dit verschil bouwt zich steeds verder op gedurende de looptijd van je hypotheek.
Benieuwd of jij kan besparen op je hypotheek? Doe de check!

Bij aanvang
Als je nog geen lopende hypotheek hebt dan is de keuzes die je maakt voor je hypotheek belangrijk.
Kosten hypotheekadvies:
de kosten voor het hypotheekadvies kunnen erg uiteen lopen. Bij een traditionele hypotheekadviseur betaal jij niet alleen voor het advies maar ook voor het dure kantoor en auto. Bij een online adviseur zoals OnlineHypotheek.nl houden we de kosten laag omdat we alles online doen. Benieuwd naar de prijzen? Kijk dan hier!
Rentevast periode:
De rente is nu historisch laag. De rente die je vastlegt hangt samen met de periode waarin je die vastlegt. Hier geldt, hoe langer vastgelegd hoe duurder.
Type hypotheek:
Je kan als starter tegenwoordig alleen nog maar kiezen uit een lineaire of annuïtaire hypotheek. Bij de annuïtaire variant ben je maandelijks precies hetzelfde bedrag kwijt (als je rente gelijk blijft). De aflossing van je hypotheek wordt dan geleidelijk aan steeds hoger ten opzichte van je rente. Bij deze variant betaal je minder per maand aan het begin (+- 12 jaar) dan een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek is je aflossing elke maand even hoog. De rente die je over dit bedrag betaald wordt daarom maandelijks een klein beetje lager. Je gaat dus steeds een beetje minder betalen. Na +- 12 jaar betaal je minder dan wanneer je voor de annuïtaire variant had gekozen. Aan het einde van de looptijd is de lineaire variant goedkoper omdat je bent minder kwijt bent aan rente. De lineaire variant is echter wel duurder bij aanvang dus dat moet je dan wel kunnen opbrengen.
OnlineHypotheek.nl helpt je graag verder in je zoektocht naar goedkoop, persoonlijk en snel hypotheekadvies. Plan een gratis online mogelijkheden gesprek in met onze adviseur en kijk wat wij voor jou kunnen doen!