Koophuis gevonden? Betaal niet teveel! 4 insider tips

Ben jij een starter op de woningmarkt en ben je bang dat je teveel voor een koopwoning betaald? Wist je dat veel woningen op dit moment juist onder de vraagprijs aangeboden worden? In dit artikel nog meer insider informatie en tips hoe jij je droomhuis kan kopen zonder daar teveel voor te betalen.

1. Marktwaarde versus Vraagprijs

Overbieden op een koopwoning is tegenwoordig heel normaal. Dit werkt afschrikwekkend voor veel starters. Veel starters hebben immers geen enorme spaarpot waar deze overbieding uit gefinancierd kan worden. Wat veel mensen echter niet weten is dat veel huizen juist onder de marktprijs aangeboden worden. De verkopende partij doet dit om zo veel mogelijk potentiële kopers aan te trekken.

Overbieden betekent dus niet automatisch dat je teveel betaald! Het is dus uiteindelijk van belang dat je weet wat de marktwaarde is van de woning en dat je daar niet overheen gaat bieden.

Heb je een huis op het oog en wil je weten wat de marktwaarde is? Gebruik dan onze gratis tool om de woningwaarde te achterhalen.

Wat is mijn woning waard?

2. Biedingsstrategie

Als je je droomwoning hebt gevonden wil jij natuurlijk diegene zijn met het winnende bod. Daar komt veel emotie bij kijken die ervoor kan zorgen dat je meer gaat bieden dan je eigenlijk zou willen. Het is daarom heel belangrijk om van tevoren een biedingsstrategie te maken en je hieraan te houden. In je biedingsstrategie hou je in ieder geval rekening met de volgende factoren:

 

  1.  Marktwaarde woning
  2. Jouw budget – wat kan je financieren en welke middelen heb je zelf?
  3. Ontbindende voorwaarden – welke ontbindende voorwaarden neem je mee in het bod?
  4. Jouw bod – ga je direct je uiterste bod doen of is er nog onderhandelingsruimte?

3. Niet teveel betalen

Dat de huizenprijzen nu hoger zijn dan pakweg 10 jaar geleden betekent dus niet dat je teveel voor je woning betaald. Dit zie je met name weer terug in je maandelijkse kosten. Het kan namelijk goed zijn dat jij voor hetzelfde huis als je toekomstige buurman 50.000 euro meer betaald maar dat je maandelijkse lasten hetzelfde zijn (of zelfs lager).

Wil jij alle nodige informatie hebben om een goed bod te kunnen doen? Kijk dan naar alle tools van onlinehypotheek.nl. Is je bod geaccepteerd? Wij helpen je graag met het hypotheekadvies en hypotheekaanvraag.

4. Hulp bij bieden

Je kan veel informatie zelf vinden en daarop je bod baseren. Een aankoopmakelaar kan je net die extra informatie geven die ervoor zorgt dat je niet teveel betaald maar wel het winnende bod hebt. Je hebt niet alleen een streepje voor als je een bod laat uitbrengen door een adviseur of makelaar maar hun uitgebreide netwerk kan ook helpen als het gaat om gunning.

EXTRA: Gratis checklist

Spannend!! het kopen van je eerste huis! Het leukste deel is het zoeken naar je droomhuis. Maar weet jij al hoeveel je kunt lenen? Of welke stappen je moet doorlopen en welke documenten je nodig hebt?

Wil je dat het aanvragen van je hypotheek snel en effectief verloopt? Download dan onze GRATIS checklist voor alle benodigde documenten voor het aanvragen van een hypotheek.

Vul je gegevens in en je ontvang DIRECT ons handige stappenplan in je mailbox!

eerste hulp bij eerste hypotheek
Gratis check