Het kopen van een (eerste) woning kan een ingewikkeld proces zijn. En de coronacrisis maakt het er niet makkelijker op. Daarom de beste expert tips en antwoorden op de meest gestelde hypotheek vragen van onlinehypotheek.nl.
De meest gestelde vragen over hypotheken, bieden en meer
Nee, dat is niet nodig als je werkgever een intentieverklaring afgeeft op de werkgeversverklaring. Het is wel belangrijk dat je proeftijd verlopen is. Je krijgt pas een offerte (en dus akkoord van de bank) als je uit je proeftijd bent.
Meestal is dit (grotendeels) mogelijk. Als je een verbouwing uitvoert dan stijgt je woning in waarde.
Deze stijging mag je meefinancieren. In de praktijk komt dit er op neer dat je 60 tot 70% van je verbouwbudget kan meefinancieren. De overige 30 tot 40% dien je uit eigen middelen te betalen. De bank wil ook zien dat je over deze eigen middelen beschikt.
Het maximale hypotheekbedrag is 100% van de woningwaarde. Dit betekent in de praktijk dat je de kosten koper uit eigen middelen dient te voldoen. Dit kan middels spaargeld maar bijvoorbeeld ook via een schenking (bijvoorbeeld van ouders) of via de overwaarde uit je huidige woning.

Onder de kosten koper vallen de notariskosten, taxatiekosten, advieskosten, bankgarantiekosten, kosten aankoopmakelaar, taxatiekosten, overdrachtsbelasting (2% van de aankoopprijs). Kortom alle bijkomende kosten m.b.t. het aankopen van de woning. Per 2021 is de overdrachtsbelasting niet verschuldigd voor kopers onder de 35 jaar als je een woning aankoopt onder 400.000,-
De woningmarkt is altijd in beweging. Op dit moment zijn de huizenprijzen erg hoog. Dit komt vooral omdat er een tekort aan huizen is. Gelukkig is de rente op dit moment erg laag waardoor de maandlast door de (hogere aankoopprijs) gecompenseerd wordt door de lagere rente. We zien bijvoorbeeld dat mensen die nu een woning aankopen een lagere maandlast hebben dan mensen die 10 jaar geleden een woning aankochten en 5% rente betalen.
Ja, dat kan zolang je inkomen niet is beïnvloed door de Coronacrisis. De bank vraagt je meestal om een korte vragenlijst in te vullen.
Er is een wettelijke bedenktermijn van 3 werkdagen. Binnen deze termijn kan je de koop nog zonder gevolgen annuleren.
Wanneer je het koopcontract tekent wordt er (indien hypotheek benodigd) een artikel in het contract opgenomen waarin een termijn wordt vastgelegd (meestal 4 tot 6 weken) om de financiering (hypotheek) te regelen. Binnen deze termijn kan de koop nog ontbonden worden als het niet mogelijk blijkt een hypotheek te verkrijgen. De verkopende partij vraagt meestal om een afwijs brief van de bank om aan te tonen dat financiering niet mogelijk is.
In het koopcontract kan je ook andere ‘voorbehouden’ opnemen. Voorbeelden zijn voorbehoud bouwtechnische keuring , voorbehoud verkoop eigen woning en voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie. Deze voorbehouden worden minder gebruikt dan de veel gebruikte voorbehoud financiering.
De term ‘voorlopig koopcontract’ hoor je heel vaak waardoor je denkt dat er later nog een definitief koopcontract getekend gaat worden. Dit is echter niet het geval. Er wordt maar 1 koopcontract getekend en dit contract is voorlopig vanwege 2 redenen. De 3 dagen wettelijke bedenktijd en het in het koopcontract opgenomen artikel(en) waarin staat dat de koop ontbonden kan worden onder bepaalde ‘voorbehouden’ zoals het eerder genoemde ‘onder voorbehoud van financiering’.

Tips &Tricks Aankoop woning
- Breng je woonwensen in kaart en maken een prioriteitenlijst.
- Locatie: een badkamer is op te knappen maar de locatie is niet te veranderen. De keuken is te vernieuwen maar die drukke weg voor de deur die blijft daar. Locatie is dus erg belangrijk!
- Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je je hypotheekadviseur al hebt laten berekenen wat je mogelijkheden zijn. Dit is ook voor verkopers erg belangrijk.
- Wees er op voorbereid dat je snel moet beslissen en dat je weet hoeveel je maximaal wilt bieden voor de woning
- Laat je vertegenwoordigen door je hypotheekadviseur of aankoopmakelaar als je een bod wil uitbrengen. Hoe betaal je niet te veel? Onze adviseurs kunnen je ondersteunen bij het uitbrengen van een goed gemotiveerd bod.
- Zorg dat je weet wat de woning waard is voordat je een bod uitbrengt. Dit kan onze adviseur voor je uitzoeken. Vaak ligt de waarde hoger dan de vraagprijs. Als je weet wat de waarde van de woning is geeft dit je een goede indicatie van het bod dat je zal moeten uitbrengen.
- Overbieden: moet ik dat doen? Dat hangt af van de situatie. Je ziet vaak dat woningen extra laag geprijsd zijn waardoor het lijkt dat je heel veel moet overbieden. In de praktijk is de woning veel meer waard dan de vraagprijs dus valt het bedrag dat je “overbied” dus wel mee. Daarom is het erg belangrijk om de waarde van de woning te weten voordat je een bod doet. Onze adviseurs kunnen dit voor je uitzoeken.