Het is verstandig om voordat je een huis gaat bezichtigen eerst contact met ons op te nemen zodat wij een berekening voor je kunnen maken zodat jij weet wat je mogelijkheden zijn. Ook de verkopers vinden het namelijk prettig om te weten dat je dit al hebt onderzocht en zullen meer vertrouwen hebben. Daarom hebben we bij Online Hypotheek dit handige hypotheek aanvragen stappenplan gemaakt. Ideaal voor starters die op zoek zijn naar hun eerste koopwoning.

Bekijk het stappenplan hier, of download het eenvoudig in PDF via deze link: https://www.onlinehypotheek.nl/stappenplan-bieden-tot-notaris

online hypotheek afsluiten

1. Zelf bieden of hulp inschakelen?

Op dit moment is de woningmarkt erg overspannen en is het nog een hele uitdaging om een woning aan te kopen. Er zijn vaak veel gegadigden en dus biedingen voor 1 woning. Het is dan ook een goed idee om je te laten vertegenwoordigen. Je kan hiervoor een aparte aankoopmakelaar inschakelen maar gelukkig kunnen wij je ook helpen! Voor deze additionele service doen wij onderzoek naar de waarde van de woning zodat je een beter beeld krijgt van het uit te brengen bod en brengen wij, uiteraard in overleg met jou, een goed gemotiveerd bod namens jou uit. We zien in de praktijk dat dit werkt en uit onderzoek blijkt dat een bod door de verkoper serieuser wordt genomen als je adviseur of aankoopmakelaar dit namens jou doet en daarmee verhoog je dus je kansen!

2. Woningen bezichtigen en aankopen

Je hebt e.e.a. al laten berekenen dus je kunt met een gerust hart gaan bieden. Wil je overigens hulp bij het uitbrengen van een bod? Ook hier kunnen wij je mee helpen! Biedingen zijn vaak succesvoller als je een vertegenwoordiger hebt omdat verkopers weten dat alles is uitgezocht en ze het uitgebrachte bod serieus kunnen nemen. Heb je een goed bod uitgebracht en is de verkoper akkoord met je bod? Gefeliciteerd! Er breekt een spannende tijd aan want nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk akkoord voor je hypotheek. Ook de verkoper wil natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid. Meestal krijg je van de verkoper 4 tot 6 weken de tijd om je financiering te regelen dit wordt opgenomen in de koopakte die je vaak binnen een paar dagen na de overeenstemming tekent. Neem dan ook direct contact met ons op als je bod is geaccepteerd.

3. Aanvullende documentatie

Om een berekening voor je te kunnen maken hebben wij natuurlijk al documenten bij je opgevraagd. Wanneer we de hypotheek daadwerkelijk gaan aanvragen komen hier vaak nog wat aanvullende documenten bij zoals bijv. een werkgeversverklaring en afschriften van je spaarrekening. Zodra er overeenstemming is bereikt en je bod is geaccepteerd vragen wij direct de aanvullende gegevens bij je op. 

4. Taxatierapport

Om akkoord te krijgen voor je hypotheek wil de bank een taxatierapport ontvangen. Het aanvragen van het rapport is 1 van de eerste dingen die wij, namens jou, in gang zetten omdat het vaak 1,5 tot 2 weken duurt voordat je het rapport ontvangt. Vaak moeten we hier dus het langst op wachten dus is dit 1 van de 1e stappen die wij uitvoeren om het aanvraagproces van de hypotheek zo snel mogelijk te kunnen afronden. 

5. Koopakte tekenen

Ondertussen zal de verkoper (meestal de verkopend makelaar) de koopakte gaan opstellen. Zij zullen hiervoor bij jou, of bij ons, jouw persoonlijke gegevens opvragen. Vaak heeft de verkopend makelaar hier een paar dagen voor nodig en zal hij jouw vervolgens uitnodigden om de koopakte (digitaal) te ondertekenen. Als de koopakte is ondertekend ontvangen wij graag een (door beide partijen) getekend exemplaar omdat we ook deze dienen aan te leveren bij de bank.

6. Hypotheekaanvraag

Voordat we de hypotheek daadwerkelijk aanvragen hebben wij samen al verschillende opties doorgenomen (hoe lang zetten we de rente vast, welke bank kiezen we etc.) en zullen we in overleg een keuze maken en de hypotheek, het meest passend bij jouw situatie, aanvragen.  Wanneer we het voorstel van de bank ontvangen sturen wij dit digitaal naar je toe. Je kunt het getekende voorstel ook digitaal aan ons retourneren.

7. Hypotheekdossier compleet?

Is het voorstel getekend en hebben we alle documenten (getekende koopakte, taxatierapport) ontvangen? Dan gaat de bank jouw hypotheekaanvraag beoordelen. De termijn die de bank hiervoor nodig heeft verschilt per bank maar ligt gemiddeld op ca. 3-5 werkdagen. Geeft de bank het finale akkoord? Dan mag de champagne open!

Hoeveel kan ik lenen?

Kan ik deze woning kopen?

Kan ik besparen op mijn hypotheek?

8. Hypotheek akkoord en dan?

Als de hypotheek akkoord is laten we dit uiteraard direct aan de verkopers weten want ook die zullen blij zijn als het geregeld is want zij weten dan dat hun woning definitief verkocht is. Ons werk is echter nog niet helemaal gedaan. In de koopakte is een artikel bankgarantie/waarborgsom opgenomen. Dit betekend dat je ofwel 10% van de aankoopsom overmaakt aan de notaris als een zekerheid voor de verkoper (dit kan uiteraard alleen als je bijvoorbeeld over voldoende spaargeld beschikt om zelf 10% van de aankoopsom te kunnen storten ofwel je regelt dit met een bankgarantie. Dit regelen wij voor je!

Bij de bankgarantie zal een hiervoor gespecialiseerd bedrijf namens jou garant staan voor deze 10% zodat je deze niet zelf hoeft te storten. Ook is het belangrijk om nog even naar de benodige verzekeringen te kijken. Veel hypotheekverstrekkers eisen dat je direct je woning verzekerd hebt. Je zal dus een opstalverzekering nodig hebben. Ook hier kunnen wij je mee helpen. 

9. Notaris

Bij het tekenen van de koopakte is al vastgelegd bij welke notaris je gaat passeren (de koper mag de notaris kiezen). De notaris zal een (vaak online) dossier voor je aanleggen en wat gegevens bij je opvragen. Zodra je hypotheek akkoord is zal de bank de gegevens van je hypotheek ook naar de notaris sturen zodat de notaris weet wat er moet gebeuren. In de koopakte is ook vastgelegd op welke datum je gaat passeren. De passeer datum is de datum dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning, de sleutels ontvangt en de dag dat je hypotheek daadwerkelijk gaat lopen.

Als je hypotheek en de bankgarantie geregeld zijn is het dus wachten op de passeer datum. De notaris stuurt je 1 a 2 weken voor de overdrachtsdatum de nota van afrekening. Hierop staan naast het aankoopbedrag, alle kosten die nog betaald moeten worden en natuurlijk je hypotheek vermeld. Uit de nota van afrekening blijkt ook welk bedrag je eventueel zelf nog moet bijleggen. Dit bedrag maak je vervolgens over aan de notaris. De verkopend makelaar zal je uitnodigen om op de dag van de overdracht nog een inspectie van de woning te doen voor je naar de notaris gaat. De notaris zal een afspraak en tijdstip met je inplannen voor de overdracht.

Gefeliciteerd! Nu ben jij de trotse eigenaar van de woning.

Home » online hypotheek » Gratis PDF: Stappenplan Hypotheek aanvragen

Gratis download: Stappenplan

Je hypotheek geregeld vanuit huis

N

Regel het online en bespaar

N

All-in pakket €1.750,- incl. regelen taxatie, bankgarantie, verzekeringen en notaris

N

Meer dan 30 geldverstrekkers

N

Onze klanten geven ons een 9.7

Gratis check